Kanker te lijf gaan met bier

Kanker te lijf gaan met bier


Een kankerremmende stof in één van de bestanddelen van bier kan worden gebruikt om een kankerbestrijdend bier te brouwen.

Dat zegt een onderzoeksteam van de Technische Universiteit van München.

De Duitse onderzoeksgroep heeft ontdekt dat een verhoogde hoeveelheid xanthohumol, een kankerremmende stof in hop, het mogelijk maakt een antikankerbier te creëren. De concentratie xanthohumol in een gewone pint ligt 60 keer lager dan in het speciale antikankerbier dat het onderzoeksteam wil brouwen.

Vroegere studies toonden aan dat xanthohumol kanker beter afremt dan bekende antioxidanten zoals groene thee en soja. ´Het is bewezen dat xanthohumol erg actief is in de strijd tegen kanker´, zegt Markus Hermann, expert in de brouwtechnologie aan de Technische Universiteit van München. De stof kan de groei van de tumor in een vroeg stadium tegenhouden. Aan de universiteit van het Amerikaanse Oregon werd al bewezen dat xanthohumol borstkanker in de kiem kan smoren, net als kanker aan de dikke darm, aan de eierstokken en aan de prostaat.

Naast de ontwikkeling van het krachtige antikankerbier probeert het onderzoeksteam de concentratie xanthohumol in alle gewone bieren te verhogen. Bovendien willen ze deze stof ook toevoegen aan andere voedingsmiddelen, zoals chocolade. (jvg)

Geciteerd uit nieuwsbrief nr. 147 van William (uit het Nieuwsblad van 17 januari 2008). Staat ook in onze Dobber winter 2008.
http://www.