Bier etymologisch

Hoe hoger het alcolholgehalte,hoe hoger de belasting en dit verklaart de uitdruking: "dit is geen klein bier". "Klein" slaat dus op de belasting, en niet op het bier dat niet groot of klein kan zijn, wel de belasting.

Het werk op de bierkaai was niet voor zwakke mensen: het waren potige kerels met wie je beter niet op de vuist ging want dat was op voorhand een verloren zaak. Vandaar "vechten tegen de bierkaai". Anderen zeggen dat het komt van "Bierkade" een straat naam in Amsterdam waar sterke vechtersbazen woonden.

De leidende klasse dronk wijn, het volk stelde zich tevreden met bier;
de uitdrukking "bier op wijn geeft chagrijn, wijn op bier geeft plezier" heeft niets te maken met het verteringsproces. We kunnen rustig die dranken mengen. De oorsprong van dit gezegde heeft een maatschapelijke context en illustreert het standenverschil. Een ridder - wijn - kon straffeloos scharrelen met een vrouw uit een lagere stand - bier - maar omgekeerd zou dit moeilijkheden geven.

Sommige streekbieren worden gebrouwen met boekweit. De Fransen begrepen "weit" als "wit" en zo kregen we het Franse woord voor een biersoort: "blanche".

http://www.