Harde muziek zorgt voor meer drankomzet ?

Horecaondernemers die menen minder te verdienen door het vorige maand ingevoerde algemeen rookverbod doen er goed aan de muziek wat harder te zetten. Uit onderzoek van de universiteit van Bretagne-Sud blijkt dat harde muziek het drinken van grotere hoeveelheden bier met zich meebrengt.

‘We wisten al dat snelle muziek zorgt voor sneller bijbestellen en dat mensen langer in een bar blijven hangen waar muziek is, vergeleken met een bar waar geen muziek is, maar het verband met de sterkte van de muziek is nieuw’, zegt gedragswetenschapper professor Nicolas Gueguen.

De onderzoekers deden veldwerk in een aantal horecagelegenheden in een middelgrote stad aan de Franse westkust en telden daar onopgemerkt het aantal glazen bier dat klanten aan de bar bestelden. Met toestemming van de eigenaar veranderden ze de sterkte van de muziek tussen 72 decibel (normaal) en 88 decibel (hard).

De onderzoekers denken dat klanten bij harde muziek meer bier drinken omdat mensen bij hard geluid meestal meer opgewonden zijn, wat de alcoholconsumptie bevordert. Verder vermoeden de onderzoekers dat harde muziek het praten moeilijk maakt, waardoor mensen meer gaan drinken.

Noot van de redactie :
men spreekt zich in dit artikel niet uit over de kwaliteit van het bier.

Uit nieuwsbrief nummer 172 van William Roelens.