Botten en bier

Tijdens het WK in BraziliŽ wordt heel wat bier gedronken. Hoewel veel mensen nogal wat schade ondervinden na een voetbalavond flink drinken, lijkt het populaire drankje een oplossing te zijn in de medische wereld. Het restproduct van bier kan namelijk dienen als mal voor bottransplantaten.
Scheikundigen, verbonden aan de Technische Universiteit van Madrid, ontdekten dat het restafval van bier een ideale ondergrond is voor de productie van kunstmatige botten. De productie van bottransplantaten vanuit dat restafval is volgens de onderzoekers een stuk goedkoper en milieuvriendelijker dan huidige productiemethoden. De onderzoekers maakten hun bevindingen bekend in het vakblad Royal Society of Chemistry. Na verhitting vormt het restafval een structuur dat lijkt op bot. Bron: CSIC. Na verhitting vormt het restafval een structuur dat lijkt op bot. Bron: CSIC Het restproduct van bier, genaamd bostel, is een mengsel rijk aan silicium, fosfor, calcium en magnesium. Tegenwoordig verkopen bierbrouwers dat restafval als veevoer aan melkveehouders. Die gebruiken het om het eiwitgehalte in veevoer te verhogen. Het blijkt dat het restafval niet alleen een goed voedinssupplement is voor melkkoeien. Ook botcellen doen het goed op het afval. Dat restafval is ook nog eens goed vormbaar tot een mal dat lijkt op de natuurlijke botstructuur van mensen. Door bostel kort te verhitten tot 700įC vormt het op natuurlijke wijze een structuur met daarin kleine poriŽn. De diameter van die poriŽn, tussen de 50 en 500 micrometer, is ongeveer gelijk aan de poriŽn die van nature voorkomen in bot. Botvormende cellen van muizen, genaamd osteoblastcellen, lijken het goed te doen op die kunstmatige botstructuur. Botvormende muiscellen op de kunstmatige botstructuur. Bron: CSIC Botvormende muiscellen op de kunstmatige botstructuur. Bron: CSIC Of de bottransplantaten ook daadwerkelijk gebruikt kunnen worden voor mensen is nog niet onderzocht. De komende jaren moet volgens de onderzoekers uit klinische studies blijken of het materiaal toepassing kan vinden in de medische wereld. Andere methoden voor de productie van bottransplantaten zijn al langer beschikbaar. Het nadeel daarvan is dat veel tijd, energie en dure materialen nodig zijn voor de productie van die botstructuur. Het goedkope bierafval is daarom mogelijk een duurzame oplossing, omdat het verwerken van deze grondstof tot een bottransplantaat een stuk minder energie kost en het niet op lijkt te raken zolang we bier blijven drinken. (Bron: New Scientist Ė Kevin Liebrand) Overgenomen UIT BIERBRIEF nr. 300 van Wacho.