Brouwerij Oud Beersel

ZIE OOK LINK 54 : "DOLLE MOL TV REPORTAGE OVER BROUWERIJ OUD-BEERSEL".
Drie jaren succesrijke bedrijvigheid bij brouwerij Oud Beersel. Drie jaar geleden leerde ik Gert Christiaens en Roland De Bus enkennen op de Oostendse Bierjutterij. In zo’n bierfestival kan een jonge brouwer (ook de oude trouwens) aan een breed publiek bestaande uit zeer kritische toeristen en vooral van zythologen die proeven en met kennis van zaken het aangeboden drankje aan hun smaakgevoel laten onderwerpen.
Gert Christiaens had zopas de beroemde brouwerij Oud Beersel van de
gered en begon er een zeer goede oude kriek en oude geuze te brouwen.
Om in zijn onderhoud te voorzien liet de familie Christiaens een heerlijk biertje brouwen bij brouwerij Huyghe te Melle. Daar hebben ze met het recept werkelijk een waardevol karakterbier geschapen.
Gert liet zijn Bersalis te Mellebrouwen vooral om zijn lambiekwinkel niet aan gevaren bloot te stellen tijdens het lageren van het enenen het rusten van het andere. De brouwerij‘OudBeersel’heeft een grote traditie van lambiekbieren. Reeds 125 jaar (onlangs gehuldigd) werken enkele mensen strijdlustig om dit werelderfgoed te behouden.
In 2002 kon brouwer Danny Draps (die de zaak van Henri Vandevelden had overgenomen) de zware investeringen tegenover de geringe productie niet meer aan en liet Oud Beerselbieren overaan de geuzestekers in de omtrek Armand Debelder (3 Fonteinen te Beersel) en Frank Boon uit Lembeek, dat waren ongeveer 220hecto’s).
Draps liet niet alleen de brouwerij sluiten maar liet ook zijn naastgelegen Bierhuis Oud Beersel (nu bloemenzaak) voor wat hetwas Nadat Gert Christiaens uit St Pieters-Leeuw) , na lang overleg met brouwerij Henri Vandervelden overnam begon hij onmiddellijk met een brouwcursus aan de Gentse brouwerijschool.
Hij slaagde, kreeg hulp van zijn familie en enkele biervrienden (waaronder Molenbeeknaar Roland De Bus) en lanceerde meteen zijn oude kriek en geuze. "Tijdens onze studentenjaren aan het EHSAL wisten wij maar al te goedde geuze van Oud-Beersel te waarderen en toen we hoorden dat debrouwerij haar deuren sloot, kwamen wij onmiddellijk poolshoogte nemen." vertelde Gert ons tijdens het smaken van een heerlijk frisse Bersalis.
Om in het onderhoud te voorzien liet Gert dit zeer karaktervolbiertje (9%) brouwen bij Brouwerij Huyghe te Melle. Ex-brouwer Henri Vandervelden was maar al te gelukkig dat er terug belangstelling was voor zijn levenswerk en verleende zijn volle medewerking. Wij zeggen en schrijven drie jaar terug. Met Bersalis zetten zij een eerste stap naar de herlancering van de Oude Geuze van Oud Beersel.
De inkomsten uit de verkoop van Bersalis worden aangewend om de lambikproductie terug op te starten en de Oude Geuze van Oud Beersel terug op de markt te brengen. Bersalis, brengt leven in de brouwerij! Reeds vroeg werden de uitgenodigde bezoekers ontvangen door pa en ma Christiaens die werk noch kracht hadden gespaard om van deze huldiging een succes te maken. (Zelfs werd namaak sneeuw gemaakt omdat het drie jaar geleden bij de opstart ook sneeuwde). Prachtig beeld gaf dat.
Nadat we van de heren van ‘De vrienden van de geuzen en Oud Beersel’ons een educatieve rondleiding met het brouwproces in het brouwerij en herinneringen ophalen in het nabij gelegen museum mochten we opnieuw lippen van een Bersalis.

Uit Bierbrief 54 van Wacho.