"Ook matig drinken kan lever schaden"

Dat overmatig drankgebruik, om een waarschuwingsslogan te citeren "meer kapot maakt dan u lief is", is geen nieuws. Maar volgens de Sunday Times gaat dat niet alleen op voor echte probleemdrinkers. Ook mensen die binnen de geldende limieten blijven, kunnen hun lever zo zwaar beschadigen dat ze hun levenskansen verminderen. Vorsers aan het Londense University College hebben ontdekt dat mensen die meer drinken dan het gemiddelde maar nog niet in de categorie ŽalcoholistenŽ vallen, onverwacht vaak leverschade blijken te hebben opgelopen. De resultaten van dat onderzoek worden deze week gepubliceerd in het tijdschrift Hepatology.

"Gemiddelde mens risicogeval"
Professor Rajiv Jalan, het hoofd van de studiegroep leveraandoeningen in het University College, zegt dat "het hier gaat om mensen die in kantoren werken, het soort mensen met wie we allemaal regelmatig contact hebben. Kortom: gewone, gemiddelde werkende mensen die normaal functioneren maar toch risicogevallen blijken te zijn". En aangezien de symptomen van leveraandoeningen pas merkbaar worden als er niets meer aan gedaan kan worden, lopen ook deze potentiële patiënten 25 tot 50 procent meer kans om vroegtijdig te sterven.

Beschadiging lever
Jalan en zijn collegaŽs onderzochten meer dan 1.000 mannen en vrouwen die zich genoeg zorgen maken over hun drinkgedrag om zich te laten testen, maar niet genoeg om naar de dokter te gaan. De meeste proefpersonen waren tussen de 36 en 55 jaar en 70 procent van hen dronk meer dan de ŽaanbevolenŽ maximum hoeveelheid van 14 eenheden alcohol per week voor een vrouw en 21 voor een man. ZoŽn 41 procent drinkt elke dag alcohol. Door bij hen de hoeveelheid ALt-enzymen in het bloed te meten, werd vastgesteld dat die in de meeste gevallen zo hoog was dat er sprake was van beschadiging aan de lever. (belga/vsv)

Uit nieuwsbrief nummer 185 van William Roelens.