Hop weer in de maak?


Na enkele dramatische jaren gaat het weer de goede richting uit met de Poperingse hopteelt. Het areaal werd afgelopen seizoen niet alleen tien hectare groter, voor het eerst willen ook de Belgische brouwers opnieuw investeren in de sector. Toch was het seizoen 2008 voor de Poperingse hopteelt niet fantastisch, zo bleek tijdens de jaarlijkse promotiedag.

Dat de opbrengst lager zou liggen dan in 2007 kwam niet echt als een verrassing, gezien het ontbreken van een echte zomer. Vooral de koude nachten van juni braken de groei af, waardoor de ranken niet volledig bebloemd raakten. De middelmatige oogst kan de sfeer onder de overgebleven Poperingse hopboeren echter niet drukken. Door de schaarste op de wereldmarkt sloten bijna alle telers vorig seizoen vijfjarige contracten met degelijke winstmarges af. Wie zijn overschotten pas heel laat in de markt plaatste, deed zelfs gouden zaken.

De Poperingse hop heeft dan ook weer toekomst, getuigen Wout en Benedikte Desmyter van ´t Hoppecruyt in Proven. "Het klinkt ongelofelijk, maar de hopteelt is op dit moment de beste landbouwtak in Vlaanderen. In geen enkele sector ben je de komende vijf jaar verzekerd van winst, in de hopteelt wel. Tien jaar geleden hielden veel collega´s hun zaak recht met varkensteelt, maar die tijden zijn voorbij".

Volgens het echtpaar kent de heropstanding twee oorzaken. "Uiteraard kunnen we niet negeren dat een schaarste op de wereldmarkt de prijzen in de hoogte gedreven heeft. Maar ook de mentaliteitswijziging bij de jonge hoptelers speelde een grote rol. Veel Belgische brouwerijen hebben jaren geleden hun vertrouwen in Poperinge verloren omdat er veel slechte hop geteeld werd. Sinds het ontstaan van het Voedselagentschap en de komst van Biodynamics is de kwaliteit van de teelten er sterk op vooruitgegaan en wordt er eerlijker gewerkt. Dat weten onze brouwers opnieuw te appreciëren. Het gevolg: vijf jaar geleden moesten we onze hop bijna weggeven, vandaag komen de brouwers er zelf vragen".

In de marge van de heropleving voert het stadsbestuur van Poperinge momenteel onderhandelingen met de Unie van Belgische Brouwers. Volgens burgemeester Christof Dejaegher zou er bereidheid bestaan om te investeren in nieuwe planten. "De sector mag het op dit moment wel goed doen, maar kampt op lange termijn met grote schommelingen. Die zijn zowel nadelig voor onze boeren als voor de brouwers. Het moet volgens ons mogelijk zijn dat brouwers gaan investeren in de uitbreiding van het areaal, met een verzekerde afname voor beide partijen. Hoe groot die uitbreiding wordt, hangt af van de telers. Binnenkort proberen we hierover een akkoord te bereiken", aldus Dejaegher.(MP)

Bron: Het Laatste Nieuws - Nieuwsbrief van William Roelens nummer 183.