Keyte II: Benaming

Keuze van de Keyte-benaming

Vele benamingen worden geformuleerd tijdens de opeenvolgende brainstormingen en opzoekingen, onder andere: Belegeringsbier, Ostêns Belèg en Keyte. De uiteindelijke naam wordt een mengeling van deze drie.
Als naam wordt gekozen voor Keyte. Primo omwille van zijn historische verantwoording , secundo omdat het een korte naam is die goed in de mond ligt, ook in andere talen en tertio is het ook grafisch esthetisch verantwoord. Over de verwijzing belegeringsbier wordt gedurende de opzoekingperiode niet echt iets relevants gevonden. Toch komt het woord in verschillende teksten voor. Naargelang in de betekenis van bier dat zo oud is als het beleg zelf, bier dat tijdens een beleg gebrouwen of ingevoerd wordt of als biersoort die na de opheffing van een beleg gebrouwen wordt ter viering van dat einde. Alle drie de betekenissen kunnen gebruikt worden als historisch kader, en het derde ook in het kader van het Belegjaar. De verwijzing Ostêns hoeft natuurlijk geen verdere uitleg. Er werd hier bewust gekozen voor een dialectwoord; het is een bier voor een breed publiek, en niet alleen voor een beperkt clubje bierproevers of een paar ‘happy few’.


Keuze van de Keyte-smaak en -stijl

Als culturele biervereniging kiezen wij resoluut voor een eerlijk en traditioneel gebrouwen bier. Keyte is een terugkeer naar een smaakvol bier met slechts de hoogstnoodzakelijke verschillende basisgrondstoffen. Historisch gezien is bier een natuurproduct en is het een voedingsmiddel dat èn voedingswaarde heeft èn betrouwbaar is. Samen met een aanpassing naar de wensen van de moderne consument, willen we tot een goed en aangenaam smakend bier komen. Het is de bedoeling dat lokale, nationale en internationale consumenten daardoor een veel grotere belangstelling krijgen voor het bier, het bierculturele patrimonium en het Belegjaar in zijn geheel (gezellig rond een glas Keyte de verschillende activiteiten bekijken of er dan toch minstens op gewezen worden dat deze plaatsvinden).

Op ons verzoek, en met onze richtlijnen, maakt brouwerij Strubbe drie verschillende proefbrouwsels. Deze worden op verschillende ogenblikken geproefd en gekeurd. Ook een blindproefsessie maakt deel uit van het beslissingsproces. Uit het te volgen lastenboek: een blond degustatie kwaliteitsbier van hoge gisting , met doordrinkcapaciteiten , met nagisting op fles , zonder pasteurisatie , met een procent volume alcohol tussen zeven en acht graden , zonder zure smaak , beperkt aantal natuurlijke ingrediënten en het volledige achterwege blijven van kunstmatige hulpmiddelen (zoals daar zijn schuimverbeteraars, anti-oxydanten, troebelmakers, stabilisatoren,…).


Keuze van de Keyte-brouwer

Als verdedigers van ambachtelijke en familiale brouwerijen is onze keuze in ieder geval beperkt. In brouwerij Strubbe , Markt 1 te Ichtegem vinden wij een geschikte partner die niet te groot is . Vijfde generatiebrouwer Marc Strubbe ontwikkelde en verbeterde in zijn loopbaan al verschillende bieren die kwalitatief hoogstaand zijn zonder gebreken te vertonen en smaakvol zijn zonder in het extreme te vervallen. De feiten dat deze brouwerij de laatste is in het douane- en accijnzenkanton Oostende en dat de brouwer in Oostende woont, benadrukken tevens het Oostendse karakter van dit bier.