Geschiedenis van de Poperingse Hommel
De grote hopexpositie
over de geschiedenis van de Poperingse ┤hommel┤

Op het vlak van het geschiedkundig onderzoek gaan wij - De Keteniers - tegen begin september 2005 het rijkelijk ge´llustreerde boek

┤De Kroniek van de Poperingse Hoppeteelt 1800 - 1850┤

publiceren naar aanleiding van onze Hopexpositie van woensdag 14 september tot en met zondag de 18de september.
Het boek telt 220 bladzijden en wordt uitgegeven met de steun van het Stadsbestuur van Poperinge en van onze sponsors de firma Verhille; een afbraakbedrijf dat weder opbouwt en ┤t cafÚ ┤t Oud Vlaenderen.

Het zal gedurende de Hopexpo 13 euro kosten maar hiervoor krijg je dan ook wel heel wat informatie. En na de hopexpo zal het 15 euro kosten.

Als we al winst maken zullen we deze centjes investeren in onze volgende activiteiten. Wacht dus niet. Mensen die interesse hebben voor dit werk, kunnen intekenen bij onze secretaris Annemie Declerck:

Annemie.declerck@telenet.be

Zorg dat je kan meepraten over de hopgeschiedenis

Steun de Keteniers - Koop het boek!

We zullen de eerste exemplaren van ons boek aan onze sponsors en aan de eerste kopers overhandigen bij de receptie voor de opening van onze:

derde grote historische hopexpositie

die vanaf woensdag 14 september tot en met de zondagavond van de Hoppefeesten zal lopen.
Let in het straatbeeld van Poperinge op de wel heel bijzondere affiche!

Net zoals vorig jaar gaat deze expositie door in de Gasthuiskapel - vooraan in de Gasthuisstraat en kort bij de Grote Markt - te Poperinge.

Het wordt iets geheel anders dan vorig jaar.
We zullen de volgende thema┤s aansnijden:

De hop in Engeland en de ┤ranken┤ met Poperinge met oude postkaarten uit de verzameling van Danny Wille gecombineerd met een aantal grote prachtige19de - eeuwse etsen uit de verzameling van Kristof Papin.
De Kroniek van de Hoppeteelt 1800 - 1850 - het thema van het boek - met prenten en foto┤s en scans van oude documenten.
De evolutie van de bouw en de inrichting van de hoppeasten ofte ┤hommelketen┤. Een hele reeks prenten en foto┤s - beginnend bij het werk van Reynold Scot uit 1574 waarin deze Engelsman de Poperingse asten beschrijft - tot en met de ast van heden. Maar ook een hele reeks foto┤s over de huidige ┤triestige┤ situatie van dit aspect van onze hoppecultuur. We zien deze set ook als de start van onze volgende actie: BEWAAR DE HOMMELKETEN!
De tentoonstelling van een aantal schilderijen, waaronder ┤de Hoppepluk┤ van Emile Jacques. Dank zij de bereidheid van het gemeentebestuur van Moorslede en dank zij de steun van het stadsbestuur van Poperinge zullen we in staat gesteld worden om dit schilderij uit 1913 - met een momentele waarde van rond het half miljoen oude franken - voor het eerst in Poperinge te kunnen laten kijken. Tevens hopen we ook nog eens het schilderij van Jules Boudry - dat we ook vorig jaar naar Poperinge haalden - te kunnen laten kijken. En er komen nog andere schilderijen bij - ┤t wordt iets speciaal. Er zal een schilderij van Vandroeme te zien en te koop zijn met als thema ┤De hommelpap┤.
En een fantastische fotogalerij - misschien hang je er zelf ook wel bij!
Verder krijg je ook weer film - de oude film uit 1836 maar ook ┤waarschijnlijk┤ een totaal nieuwe film over de activiteiten in een hopbedrijf - vorig jaar opgenomen!
Verder zullen we op de koer van het oude Gasthuis ┤terras┤ houden - en daar zal men niet alleen iets van het hoppige nat kunnen drinken - maar hoogst waarschijnlijk - krijg je daar ook door een bijzonder gezelschap liederen uit de operette ┤Den Hommelpluk┤ te horen! Het schijnt dat sommige koorleden nu hun kelder aan het witten zijn om dan zo helder mogelijk te kunnen klinken!


KOMT DAT ZIEN!

KOMT DAT HOREN!

Uw Ogen zullen van verbazing open gaan en uw Oren zullen toeteren!

Zeg het voort!