De perfecte pint

Britse onderzoekers zijn erachter gekomen hoe de perfecte pint verkregen wordt. Ten eerste is een proper gewassen glas, dat flink gespoeld en op kamertemperatuur gebracht is, belangrijk. Het schenken moet precies zijn.
Peter Ogie ex-voorzitter van de Internationale Brouwersfederatie: "Neem het glas onderaan vast, tussen duim en wijsvinger, en hou het 45 graden schuin.
De glasrand mag overigens nooit in contact komen met de tapkraan!
Een afstand van tien centimeter is optimaal." Elk bier vereist een eigen temperatuur, het gemiddelde bedraagt vijf graden. Het glas moet binnen de twaalf seconden getapt of volgeschonken zijn. De Schuimkraag mag nooit hoger zijn dan één centimeter.
"Dorstig of niet, probeer toch een minuut te wachten vooraleer het glas aan de lippen te brengen", zegt Ogie. "Als het schuim er na die tijd nog even vrolijk en levendig uitziet, zijn er allicht ergens in het productieproces additieven aan het bier toegevoegd."
(lvdb) uit De Standaard van 6 januari 2005.