Rodenbachproeverij (deel 2)

Bier 8: Rodenbach 25cl, ten minste houdbaar tot einde 15.11.96, één fles, geen rugetiket
Niet helder. Aanvankelijk geen aroma, maar na een tijdje is er iets van kriek te bespeuren. De smaak is waterig, geen body; "iel", een beetje zurig. Dit is hetzelfde bier als "bier 4" maar toch heeft het een andere smaak. Er was zelfs een groot verschil tussen de twee flesjes. Het smaakt toch naar oud bier maar hier is er geen uitgesproken oxidatiesmaak. De nasmaak verdwijnt.

Bier 9: Rodenbach 25 cl, ten minste houdbaar tot 23.11.02,3-18//10:38
Dit is terug een helder bier. Het aroma is evenwichtig. Het bier prikkelt en smaakt friszurig. Martin vindt dit het beste bier. En iedereen is het met hem eens; het is excellent. Nochtans is dit is hetzelfde bier als "bier 2"! Het is echter mogelijk dat de flesjes afkomstig zijn uit twee verschillende bakken. Ik had namelijk ook flesjes meegebracht uit de kelder van mijn ouders in Ardooie. Ik had ze bij de andere gelegd. De vervaldatum is echter identiek zodat we de verschillende bewaarplaats niet konden achterhalen. Maar dit is nog controleerbaar aan de hand van andere flesjes die nog in Ardooie zijn.

Vaststellingen of vragen:
Is de smaak van Rodenbach optimaal als het bier tussen de zes à negen maanden gebotteld is?
Verliest het bier veel van zijn smaak na één jaar? Dit is trouwens de door de brouwerij aangeduide datum.

Bier 10: Rodenbach Grand Cru 33cl, ten minste houdbaar tot 18.01.04, 1-18//12:27 Dit is een troebel bier van 6 vol% alc.
Aroma: Martin ruikt een metaalgeur die daarna verdwijnt. Fruitig. De geur komt open. Rik ruikt een azijnzurig aroma dat daarna verdwijnt. Martin: "Dit gaat naar een Grand Cru". Toen het flesje getoond werd viel de bemerking dat de Grand Cru vroeger zuurder was. Het bier lijkt er nog heel weinig op. De nasmaak is zurig en plakkerig zoet.
Op het etiket lezen we in het Nederlands, Frans, Engels en Spaans:"Degustatiebier van gemengde gisting". Het rugetiket is ook in deze vier talen opgesteld: Rodenbach is een uniek bruin-rood Zuid-Vlaams streekbier van gemengde gisting. Grand Cru van Rodenbach is 100% oud bier, gerijpt op eiken foeders gedurende twee jaren. Opmerkelijk is de Engelse tekst: Rodenbach is an exceptional brown-red beer of West-Flanders, made by mixed fermentation. De andere talen spreken alleen van Zuid-Vlaanderen!

Bier 11: Rodenbach Grand Cru 25cl, ten minste houdbaar tot einde 01.02.98 Het etiket vermeldt 6,5%vol. De informatie is in het Nederlands, Frans en Duits. We lezen: Rodenbach Grand Cru is krachtig en karaktervol…zoals u het verkiest. Belegen bier van hoge gisting, rijk aan smaak met een pittig boeket. Twee jaar gerijpt in eiken vaten. Aanbevolen temperatuur:8°-12°C. Ook dit bier is troebel. Na een tijdje komt er een lichte oxidatie op. Het aroma is zurig. De smaak is zuur en bolt uit. Het bier heeft veel body. Rik krijgt er zelfs "smaakrillingen" van. De nasmaak is zurig, blijf hangen en is volmondig. Een uitstekend bier.

Bier 12: Rodenbach Grand Cru 33cl papierwikkel, minstens houdbaar tot einde juli 1999
De wikkel vermeldt: "World beer championship 1996 - All about beer USA - gold medal 95 %" en 6 vol%alc. -dus 0,5 minder dan "bier 11"-. De aanduiding "Twee jaar gerijpt in eiken vaten" staat er in het Nederlands, Frans, Duits en Engels op. Verder lezen we nog in dezelfde talen: belegen bier van hoge gisting, rijk aan smaak met een pittig boeket. Een prachtig aroma. Het meest zure bier van de avond. Het heeft veel weg van een artisanale geuze. Veel prikkeling: te veel CO ontwikkeling. Het is minder evenwichtig dan "bier 11".Toch is het een zéér goed bier. De nasmaak vloeit zeer lang uit. Conclusie: de oude Grand Cru bewaart veel langer en verliest niets aan smaak. De nieuwe Grand Cru heeft een andere, minder uitgesproken, smaak: veel zachter en veel minder zurig. Alle proevers, die al jarenlang Rodenbachdrinkers zijn, verkozen het "elfde" en het "twaalfde" bier boven het "tiende".

Bier 13: Alexander Rodenbach 25cl, ten minste houdbaar tot einde 19.07.99, /14
Op het etiket: 6vol%alc., "Platinum Medal 98 %World Beer Championship 1996 - All about beer USA". Op het rugetiket lezen we in het Nederlands, Frans en Duits: "Een verleidelijk bier…vol charme.". Dit volmondig fruitige bier van hoge gisting ontwikkelt in de eiken vaten haar zachtfris boeket. Aanbevolen temperatuur: 8°-12°C. Een zoetig aroma. Geur van kriek (kersen). De smaak begint zoetig, maar de onderliggende zurigheid is zeer sterk en overweldigt dan alle andere smaken. Er is een explosie van zuur. Het bier is zeker niet in evenwicht wat betreft de verhouding zuur en zoet. De nasmaak is zéér zuur en blijft zéér lang. Waarschijnlijk verdwijnt de zoete component naarmate het bier ouder wordt. Voor de liefhebbers van extreem zuur bier. Het geproefde bier was veel zuurder dan de Grand Cru´s . Schematisch: een derde van de smaak heeft de zoetigheid van siroop of extract van kersen, de laatste twee derden van de smaakontwikkeling zijn zuur. (AS)

Zo, toch enige uren werk gehad aan de lay-out van deze twee Rodenbachproeverijen (zie ook deel I in DD7.4). Gelukzaligheid maakt zich van me meester…´k Heb wel verse grijze Noordzeegarnalen, maar geen Rodenbach… Dan maar een Berlinder Kindl Weisse genomen. Einwegflasche, 33 cl, vervaldatum 04.97 en slechts 2,5 vol%alc. ´k Neem het risico; A = karton, bestoft papier, S = prikkelend, volwassen zurigheid (? "fris" bij een jonge versie), NS = droog mondgevoel, zurig, prikkelend, geen nieuwe smaak, vloeit redelijk lang uit voor zijn alcoholgehalte. Méér moest dat niet zijn.

(RV)