Rodenbachproeverij

Voor een tweede maal werd een proeverij van flessenrodenbach georganiseerd. Deze ging door op 23 augustus 2002, terug ten huize van Alexander Surmont. Proevers waren Martin Cuelenaere, Rik Vernack en mezelf. Kamertemperatuur: 23°C. Zie ook de bemerkingen bij de vorige proeverij (zie DD7.4 pagina zes).

Bier 1: Rodenbach 25cl, ten minste houdbaar tot 17.07.03, drie flesjes, 4-17//11:11 Er is weinig aroma en weinig zuur te bespeuren. Het bier smaakt fris, zacht en rond. Het is dus niet scherp. Er is een plakkerige nasmaak. De zoetige nasmaak is eerder moutzoet en doet denken aan een moutige ale-smaak. De verhouding zuur/zoet is niet evenwichtig. Rik proeft een duidelijk smaakverschil met de Rodenbach VHV die hij enkele dagen voordien op café geproefd heeft. Er is een lichte houtgeur aanwezig (of papier?).
Later zullen we de kleur van deze "jonge" Rodenbach vergelijken met de volgende geproefde bieren en het is opvallend dat hij veel bleker is! Bijna een ale-kleur. Bemerking: het nieuwe etiket draagt de vermelding "bier van gemengde gisting". Er is nu ook een halsetiket met barcode en de vermelding: "Anno 1821". Dit is eigenlijk sensationeel nieuws: vroeger stond er altijd "Anno 1836". De brouwerij is dus plots 15 jaar ouder geworden!
Op het rugetiket staat de volgende informatie in het Nederlands en in het Frans: Rodenbach is een uniek rood-bruin bier van gemengde gisting waarvan de smaak
bepaald wordt door een 2-jarige rijping op eiken houten foeders. Rodenbach is een
licht verteerbaar bier met een verfrissende, zachtzure smaak en fruitige afdronk.
Rodenbach wordt gebrouwen volgens een authentieke Zuid-Vlaamse brouwwijze.
N.V. Brouwerij S.A. Rodenbach, B 8000 Roeselare, www.rodenbach.be
Alc.5 %Vol. Donker en koel bewaren. Koel schenken.

Bier 2: Rodenbach 25cl, ten minste houdbaar tot 23.11.02, één fles, 3-16//10:48
Er is weinig aroma maar meer dan in het eerste bier. Het is veel donkerder en roodbruin. De smaak is zurig en er is een evenwicht tussen zuur en zoet. Het bier heeft duidelijk meer body dan het eerste bier. Het halsetiket vermeldt: "Anno 1836". Op het etiket staat alle informatie zowel in het Nederlands als in het Frans: Verfrissend bier - bier van gemengde gisting. Op het rugetiket lezen we:
Rodenbach is een uniek bruin-rood bier van gemengde gisting, gerijpt op eiken vaten
gedurende 2 jaren; de typisch Zuid-Vlaamse brouwwijze.
Rodenbach heeft een verfrissende, zachtzure smaak.
Aanbevolen drinktemperatuur: als dorstlesser 4°C - als degustatiebier 8°C tot 12°C.
Brouwerijbezoek Tel 051/22.34.00 Fax 051/22.92.48
Welke verschillen?
De nieuwste etiketten vermelden geen aanbevolen drinktemperatuur meer, noch het brouwerijbezoek. De kleur is nu rood-bruin in plaats van bruin-rood.

De brouwwijze is "een authentieke Zuid-Vlaamse" en niet meer "de typisch Zuid-Vlaamse". Hierbij wil ik aanstippen dat de benaming "Zuid-Vlaamse" een geografisch nietszeggende aanduiding is. Waarom niet gewoon "Zuid-West-Vlaamse" brouwwijze? Dat is tenminste duidelijk en correct. De Franse tekst bevat dezelfde weinigzeggende aanduiding "du sud de la Flandre". Hopelijk zal dit veranderd worden op de volgende etiketten. De redactie ontving in verband met de aanduiding "Zuid-Vlaanderen" de volgende reactie van Francis De Smet: "Zuid-Vlaanderen bestaat wel degelijk; je moet rekenen dat er in Oudenaarde ook bruine bieren zijn. De streek van Ardooie en Roeselare en het zuiden van Gent zijn een soort niet-erkende Noordgrens. De Engelsen zijn meer vertrouwd met West-Flanders omwille van WOI. Zuid-Vlaanderen wordt niet veel gebruikt omwille van de indeling van de provincies in West en Oost, iets wat nog afstamt van de Franse Revolutie; les Départements du Lys."

Bier 3: Rodenbach 25 cl wegwerpfles, ten minste houdbaar tot 07.09.02, één fles, 1-16//08:17
Weinig aroma. Geur van oud bier. Oxidatie. Donkerder dan "bier 2".
Het is volmondig met veel body. Het is zurig, maar met oxidatiesmaak. De nasmaak is iets zurig en plakkerig-zoetig. Een zoetigheid die doet denken aan kriek en niet aan mout zoals bij het eerste bier.

Bier 4: Rodenbach 25cl, ten minste houdbaar tot einde 15.11.96, één fles, geen rugetiket)
Een helder bier zoals de vorige geproefde bieren. Het is donker. Aroma: oxidatie, muf, papier, geen zuur. Martin: het heeft de geur van een kerk zonder volk! Het heeft de smaak van oud bier en geen kenmerken van een Rodenbach. Martin dacht dat het geen Rodenbach was. Het is zeer waterig en heeft weinig body. Een beetje zurig. De nasmaak is niet plakkerig zoals "bier 1 "en "bier 3". Een oud bier, maar niets bijzonders.

Bier 5: Petrus oud bruin 25cl, brouwerij Bavik, 22.01.04, één fles
We denken dat men bij Bavik waarschijnlijk twee jaar neemt als vervaldatum na botteling. Men dacht al direct dat dit bier geen Rodenbach was. Deze oudbruine heeft een vol%alc. van 5,5 en is dus iets sterker. Weinig aroma en weinig body. Het is droog en er zit iets bitter in. Weinig zuur en weinig nasmaak. Er is een houtsmaak te bespeuren.

Bier 6: Rodenbach 33cl, ten minste houdbaar tot einde 12.06.1997, één fles, geen rugetiket Het is zéér donker en niet helder. Weinig aroma. Rik bespeurt een geur van krieksiroop. Er is een licht plakkerige nasmaak. Er zit ook een lichte gebrande moutsmaak in. Het is zeer waterig en heeft de smaak van oud bier.

Bier 7: Rodenbach 25 cl, ten minste houdbaar tot einde 07.05.99, één fles, geen rugetiket
Dit bier is troebel en dus niet helder . Geen aroma. Het schuin is vlug weg. Het lichtzurige verdwijnt na de eerste slok. Het is niet plakkerig. Houtsmaak, weinig volmondig, ietsje zurig.