Is Bier Gezond?

Volgens onze nationale biertrots Professor Denis De Keukeleire is bier zowaar een der gezondste dranken die een mens tot zich kan nemen. Vooral de aanwezigheid van onder meer Lupuline heeft grote voordelen bij de gezondheid in een mensenleven. De ĎEuropean Journal of Epidemiologyí wijdde er een artikel aan: Heeft bier ook voordelen voor uw gezondheid? Bier bevat minder alcohol dan wijn. Het alcoholpercentage van bier ligt namelijk tussen 2,3 tot 7 %. Maar te veel bier kan hoe dan ook desastreuze gevolgen hebben voor de gezondheid. Bij matige consumptie heeft het wel voordelen. Hoeveel alcohol en calorieŽn bevat bier? De hoeveelheid alcohol in een drank wordt altijd in volumepercentage uitgedrukt. Dat cijfer (%) geeft het aantal milliliter alcohol aan per liter drank. In de volkstaal hebben we het gewoon over het alcoholgehalte. De voedingswaarde (het aantal calorieŽn in een alcoholhoudende drank) wordt berekend op basis van het aantal grammen alcohol. Daarbij is 1 g alcohol = 7 calorieŽn. De berekening is wel wat ingewikkeld omdat alcohol minder weegt dan water. 1 ml alcohol weegt namelijk niet 1 g, maar wel 0,8 g - dat is het soortelijk gewicht van alcohol. Om het aantal grammen alcohol van een drank te bepalen, moet men dus vermenigvuldigen met 0,8. Dit zijn de gemiddelde alcoholgehaltes: Ondergistende bieren (pilsbieren): 4 tot 7%. Bovengistende bieren (speciale bieren, trappist, enz.): 6 tot 12 %. Bieren van spontane gisting (lambiekbieren): rond 5%. Alcoholarm of alcoholvrij bier: rond 1%. Als we dus een blikje bier van 250 ml met een alcoholgehalte van 7% drinken, krijgen we 13 g alcohol binnen. Dat komt overeen met 91 calorieŽn. Bier bevat ook 1,5 tot 7 % koolhydraten, afhankelijk van de variŽteit (er bestaan wereldwijd meer dan 4500 variŽteiten bier). De totale voedingswaarde van een blikje van 250 ml schommelt tussen 80 en 160 calorieŽn. Af en toe een biertje drinken kan geen kwaad voor de gezondheid en verstoort ook het voedingsevenwicht niet. Dat verandert als we elke dag meerdere glazen bier drinken. En dat geldt net zo goed voor de zogenaamde lightbieren. Die bevatten alleen minder koolhydraten, suikers dus. Het alcoholgehalte is hetzelfde, behalve natuurlijk als het om alcoholarm bier gaat. Bier: goed voor het hart? Verschillende studies hebben aangetoond dat ťťn glas bier per dag een gunstig effect kan hebben op het hart- en vaatstelsel. Dat effect wordt wel degelijk toegeschreven aan de alcohol in bier. Bij lage en regelmatige dosissen stijgt namelijk de ęgoedeĽ cholesterol en verkleint het risico op samenklontering van de bloedplaatjes. Bier bevat bovendien vitamines van de B-groep en die remmen de aanmaak van homocysteÔne af. Dat is een aminozuur dat als een risicofactor wordt beschouwd. De verminderde productie van homocysteÔne zou ook het risico op osteoporose en depressies verkleinen. Werkt bier kalmerend? Bier heeft al eeuwenlang - sinds de middeleeuwen, om precies te zijn - de naam rustgevend te zijn. Toen is men namelijk hop aan bier gaan toevoegen. In de bloemen van de hopplant zit lupuline, een stof waaraan kalmerende en zelfs depressiewerende eigenschappen worden toegeschreven. Vroeger werd de rust van bierdrinkers geroemd. Maar geen enkele studie heeft ooit kunnen aantonen of die rust nu voortkwam van de goede effecten van hop of van een chronische afstompende bedwelming door het teveel aan alcohol. Het syndroom van de bierdrinkers is wel bewezen. Overmatige bierconsumptie leidt onvermijdelijk tot een te grote hoeveelheid water in het lichaam (de nieren kunnen al dat lichaamsvocht niet aan) en tot een natriumtekort. Het evenwicht in het lichaam raakt hierdoor verstoord en dat kan fataal zijn. Het fenomeen is bekend van het īcomazuipenī dat bij jongeren zo populair is. Een of twee biertjes per dag puur voor het genot mag... Maar niet meer! Een goed gekoeld biertje is ís zomers een waar genot. Bierliefhebbers hoeven het zich zeker niet te ontzeggen. Als u meer wilt drinken, ga dan voor het zogenaamde alcoholvrije bier. Geeft u toevallig borstvoeding? Laat u dan niet misleiden door het oude bijgeloof dat in sommige streken nog leeft en dat zegt dat bier, en vooral bruin bier, de melkproductie stimuleert. De alcohol in bier komt (net als bij alle alcoholhoudende dranken) ook in uw melk terecht. Afblijven dus! Ter herinnering: geen druppel alcohol tijdens de zwangerschap en geen druppel alcohol tijdens de borstvoeding!
Overgenomen van de Bierbrief van Wacho van 14 juli 2014.