Tibetaans Gist?

Zorgt Tibetaanse gistsoort voor omwenteling? Reeds jaren zijn enkele biermicrobiologen waren in Tibets bergbossen op zoek naar de stamvaders van de saccharomyces bayanus, een gistsoort ( één van de ouders van sacc. Pastorianu) die honderden jaren wordt gebruikt om lagerbier te brouwen. De gist was actief in lage temperaturen, bijgevolg werd het meest gezocht in koude, bergachtige gebieden. Een internationaal team vond in 2011 een kandidaat in Patagonia (Argentinië), maar daarna ontstond discussie over hoe de reis over de oceaan plaats gevonden zou hebben. Een team wetenschappers van het Staatslabo ‘Mycology’ bij de Chinese Academie voor wetenschappen gelooft dat het eindelijk de oorsprong van sacc. bayanus gevonden heeft. Volgens onderzoeker Han Peijie suggereren genetische studies op wilde gisten, die zijn team in het Tibetaanse oerwoud van het Tibetaanse Nyinchi verrichte, dat Tibet de geboorteplaats was. Tibet is weliswaar hard voor de mens wegens kou en dunne lucht, maar voor biergist is dit de hemel, betoogt hij. Hij vond hen overal, van in boomschors tot onder de grond. Zijn team verzamelde al monsters uit een twintigtal provincies, maar de rijkdom van de micro-organismen in Tibet overtrof de sterkste verwachtingen. Lagerbier is afkomstig uit Beieren tijdens de vijftiende eeuw. Volgens de onderzoekers zou de Tibetaanse gist Europa bereikt kunnen hebben via de zijderoute 2000 jaar geleden. Dat er geen spoor is van biergebruik in de Chinese geschiedenis wordt toegeschreven aan culturele factoren zoals het feit dat de Chinese voorvaderen de smaak niet op prijs stelden. Deze ontdekking zou het Chinese bier een andere smaak kunnen geven want tot nu toe wordt westerse biergist gebruikt in China. Het bierverbruik in China bedroeg 50 miljard liter in 2012. De gisten die de Chinese bieren nu gebruiken, komen uit Europa en de VS, waardoor de Chinese bieren gelijkaardig van smaak zijn aan de westerse. Sommigen vinden de smaak minderwaardig. De uitvinding in Tibet zou verandering kunnen brengen in deze situatie. Een van de grootste biergroepen Beijing Yanjing Brewery werkt samen met het onderzoeksteam om de wilde biergist aan te wenden voor de productie van bier met een frisse smaak. Naar verwachting zou dit proces twee jaar kunnen duren.
UIT: Bierbrief nummer 296 van WACHO
http://www.belgianbeerboard.com